Пуне руке посла за горњомилановачке педијатре: Велики број деце са респираторним инфекцијама и овчијим богињама 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Пуне руке посла за горњомилановачке педијатре: Велики број деце са респираторним инфекцијама и овчијим богињама
Trenutno na sajtu: 331       |       Podeli:
18.01.2023 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Ових дана у милановачком Дечијем диспанзеру, поред великог броја деце са респираторним инфекцијама.

Током јесењег и зимског периода вирусне инфекције дисајних органа су најчешће акутне болести са којима педијатарри свакодневно срећу. У првих пет година дете преболи шест до девет инфекција годишње. Чешће болују деца која иду у јаслице или обданиште и деца којој из колектива вирусе доносе старија браћа и сестре. 

– У јеку су инфекције горњег респираторног тракта праћене високом температуром, кашљем и цурењем носа, а у последње време повећан је број деце са овчијим богињама. Високе спољне температуре погодују развоју вируса па деца чешће обољевају сада, него током летњих месеци. Када је у питању вакцинација деце против варичеле или овчијих богиња, она је на бази препоруке и даје се, уколико има заинтересованих родитеља, док је ММР обавезна у календару вакцинације. Што се тиче наше општине, више од 98% деце је након друге године живота вакцинисано, тако да је обухват вакцинације добар. Овом приликом апелујем на родитеље који нису вакцинисали децу то ураде и заштите децу против болести за које већ постоје вакцине. Иначе, дечији имунитет ћемо ојачати боравком на отвореном, здравом исхраном са пуно воћа и витамина, честим проветравањем просторија и суплементима, по препоруци педијатра. Деца треба да проводе време напољу, без обзира на спољне температуре –саветује др Владимир Миловановић, педијатар.


др Владимир Миловановић, педијатар, фото:ГM Прес


Постоји више стотина типова вируса који нападају дисајне органе деце. Они изазивају исте или сличне симптоме. Оно што често називамо прехладом је заправо акутна инфекција горњих дисајних путева изазвана вирусима. Заблуда је да хладноћа изазива инфекцију. Родитељи због страха од разбољевања децу зими држе “затворену” у становима, играоницама и тржним центрима, што је грешка, додаје Миловановић.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.129.362 посета
Тренутно на сајту: 332 посетилац(a)